Оновлений Художній музей радо відчинить двері відвідувачам

Сьогодні відбулося відкриття оновленої експозиції Художнього музею у місті Луцьку, який розташований в колишньому будинку повітової канцелярії і шляхетських судів (пам’ятці містобудування і архітектури національного значення), збудованому 1789 року на руїнах княжого палацу на території визначної пам’ятки фортифікаційного мистецтва XIV століття – Луцькому замку. У відкритті взяли участь голова обласної державної адміністрації Борис Клімчук, голова обласної ради Володимир Войтович, міський голова Микола Романюк.

Борис Клімчук, вітаючи присутніх з важливою для міста і області подією, зазначив, що втілення цього великого культурного проекту є свідченням того, що у владі працюють інтелектуали, які розуміють важливість мистецтва. Важливо й те, що музейники Волині зберегли таку цінну колекцію. Борис Клімчук подякував Президентові України, за дорученням якого було виділено з державного бюджету на проведення ремонтно-реставраційних робіт  3,1 млн грн. Він пообіцяв йому подзвонити і передати позитивні емоції, які відчувають волиняни, які прийшли на відкриття оновленої експозиції. Борис Клімчук подякував ПАТ „Луцьксантехмонтаж № 536”, особисто Віктору Чорнусі, за якісно виконані роботи та тисячам волинян, які чекали відкриття музею, вручив Подяки обласної державної адміністрації директору Художнього музею Зої Навроцькій та реставратору Анатолію Квасюку. Голова обласної державної адміністрації повідомив, що Президент України Віктор Янукович підписав доручення щодо реалізації на Волині ще трьох великих культурних проектів: реставрації найстарішої в області Гішинської церкви, укріплення валів Луцького замку та Володимир-Волинських валів.


Смотреть фото в полном размере


Міський голова Микола Романюк щиро подякував Президентові Віктору Януковичу та голові обласної державної адміністрації Борису Клімчуку за такий щедрий дарунок громаді міста і зазначив, що міська влада також докладає зусиль, щоб створити належні умови у цій історичній частині міста. Зокрема було виділено 100 тисяч гривень  на нове енергопостачання Луцького замку. Він висловив думку, що лучані горді тим, що мають таку галерею.

Володимир Войтович у своєму виступі зазначав, що якби не було доручення Президента та турботи голови облдержадміністрації, не було б такого свята у Луцьку. «Тепер ми маємо можливість формувати смаки молоді на кращих зразках світового мистецтва», – сказав він.

Зоя Навроцька провела екскурсію приміщенням музею, яке постало в оновленому вигляді: змінено план його внутрішнього простору, розширено площу для презентації творів мистецтва, вдосконалено технічне функціонування споруди, створено сучасне внутрішнє освітлення та надійну систему охорони. А найголовніше – перед глядачем буде розгорнуто давно очікувану експозицію Художнього музею, більшість творів якої відреставровано та оформлено в нові рами. Започаткована у XVI ст. родиною магнатів Радзивілів й поповнена науковими співробітниками Волинського краєзнавчого музею впродовж ІІ половини XX – початку XXI ст., колекція музею нині є однією із кращих та найцікавіших мистецьких збірок в Україні та регіоні.


Смотреть фото в полном размере


Оновлена експозиція Художнього музею розміщена у шести залах.

У залі № 1 представлено мистецтво Західної Європи XVII – початку XVIIІ століття. В експозиції залу представлені твори всесвітньо уславлених італійських, іспанських, фландрських і французьких художників – Рібери, Снейдерса, Маньяско, Пуссена, Жака Куртуа, картини яких в Україні нараховуються одиницями.

Зал № 2 присвячений європейському мистецтву ХVІІІ – початку ХХ століття. Тут представлено мистецтво національних шкіл Європи: Італії, Франції, Австрії, Німеччини, Англії, Угорщини і Польщі. Найбільш повноцінно серед національних шкіл у музеї представлено польське мистецтво ХІХ – початку ХХ століття. Історичний жанр репрезентують Януарій Суходольський, Леопольд Лефлер, Юзеф Брандт. Яскраве враження залишають твори Володимира Тетмайєра, Войцеха Коссака, Юліана Фалата, Петра Михайловського та інших. В експозицію залу також введено зразки скульптурного мистецтва та декоративно-ужиткового.

Галерея історичних портретів кінця ХVІ – початку ХХ століття розміщена у залі № 3. В галереї історичних постатей – князь Костянтин Острозький, Адам Кисіль, Станіслав Жулкевський, Михайло Вишневецький, нащадок легендарного Байди (Дмитра Вишневецького), вождя запорожців. Ядро колекції – портрети князів Радзивілів, людей високої культури, європейської освіченості. Усі вони уособлювали свій час.


Смотреть фото в полном размере


Зал № 4 представляє російське та українське мистецтво ХІХ – початку ХХ століття – твори мариністів – Івана Айвазовського і Руфіна Судковського; жанровий живопис художників-передвижників – Кирила Лемоха і Лук’яна Попова; пейзажі Володимира Орловського і Фотія Красицького. Центральне місце в експозиції залу посідають твори Андроника Лазарчука, уродженця Волині, вихованця Санкт-Петербурзької Академії мистецтв.

У залах № 5, 6 „Українське мистецтво другої половини ХХ століття” експонуються твори видатних митців України, а також волинських майстрів: М.Глущенка, С.Шишка, А.Коцки, Ф.Манайла, С.Григор’єва, В.Зарецького, Р.Сельського, Д.Довбошинського, М.Коган-Шаца, К.Ломикіна, О.Байдукова, Т.Галькун, К.Якубека, П.Сензюка та інших.

В експозиції вперше буде представлено роботу німецького художника XV – XVI ст. Лукаса Кранаха та інші твори, які були затримані працівниками Волинської митниці та передані до музею управлінням СБУ України у Волинській області.

Музей береже і збагачує свої скарби. За роки існування художня колекція Волинського краєзнавчого музею поповнилася творами декоративно-прикладного й народного мистецтва, давнього українського і новітнього вітчизняного – творів живопису, графіки, скульптури, серед яких чільне місце посідають роботи волинських майстрів, як складова частина національної художньої культури. Музей вивчає й популяризує твори світового та вітчизняного мистецтва, робить їх надбанням наступних поколінь, веде активну виставкову діяльність. Тут експонувалися колекції із зібрань Державного Ермітажу і музеїв Польщі.

У планах колективу перетворення Художнього музею в сучасний креативний центр мистецького та духовного життя міста та краю, його туристичну перлину, наповнення залів цікавими екскурсіями, шкільними освітніми програмами, зустрічами із митцями, виставками, конференціями.

Ссылка на источник - www.lutskrada.gov.ua 

Доставка цветов в Луцк - UFL!

Хотите еженедельно получать от нас анонсы статей и новостей? Подписывайтесь на рассылку :)

Перейти к покупке цветов

Дарите цветы также в крупнейших городах Украины: Киев, Одесса, Харьков, Львов, Днепр

Областных центрах: Николаев, Запорожье, Винница, Херсон, Черкассы, Кривой Рог, Полтава, Чернигов, Сумы, Житомир, Мариуполь, Украина,

и других: Ужгород, Ивано-Франковск, Черновцы, Кременчуг, Хмельницкий, Ровно, Луцк.


Самовывоз

Адрес: Киев, Украина, Константиновская 56а,
Телефон: +38 044 390 9090
E-mail: kiev@u-f-l.net

Пн.-Вс.: 8:00-22:00
Киев — бесплатная доставка курьером (с 09:00 до 21:00)